Nyheter

Migrationsdomstolen har beslutat att fastställa utvisningen av Salwan Momika, mannen bakom flera koranbränningar i Sverige, rapporterar Ekot. Trots en tidigare förlängning av hans uppehållstillstånd med hänvisning till tortyrkonventionen, har domstolen kommit fram till att det nu finns tillräckliga skäl för att återkalla hans tillstånd och flyktingstatus.

Momika, som beviljades ett tillfälligt uppehålls- och arbetstillstånd i Sverige år 2021, skulle ursprungligen ha lämnat landet i april 2024. Emellertid öppnade Migrationsverket hans ärende på nytt förra sommaren och beslutet att återkalla tillståndet meddelades i oktober, på grund av bedömningen att han hade lämnat oriktiga uppgifter vid sin ansökan.

Denna åtgärd av Migrationsdomstolen kommer efter flera år av kontroverser kring Momikas aktiviteter, som inkluderar en serie koranbränningar som har utlöst upplopp och oroligheter runt om i Sverige. Videoklipp från dessa händelser har cirkulerat globalt och väckt ilska och kritik i flera muslimska länder.

Trots utvisningsbeslutet har Momika tilldelats ett nytt tillfälligt uppehållstillstånd, vilket sträcker sig till den 16 april 2024. Detta beslut har motiverats av verkställighetshinder, vilket innebär att det anses för farligt för honom att återvända till hemlandet Irak.