Nyheter

Belgaren Dries Van Langenhove dömdes till ett fängelsestraff på ett år för att ha brutit mot rasismlagstiftningen. Han dömdes också till ett villkorligt fängelsestraff på tio månader för brott mot vapenlagen och han är fråntagen sina medborgerliga rättigheter i tio år. Fem av de andra sex åtalade i vad som kallas ”Schild en Vrienden”-rättegången har dömts till fängelsestraff på mellan sex till åtta månader.

– Kan inte åtalas för annat än humor

Van Langenhoves reaktion på domen var kort:

– Aktivisterna i Schild & Vrienden kan inte åtalas för annat än några memes, alltså humor.

Van Langenhove blev känd som ett politiskt underbarn under senare delen av 2010-talet, för sin förmåga att organisera nationalistiska ungdomar i diskussionsgrupper på nätet och i demonstrationer.

En rapport från 2018 avslöjade att medlemmar av den flamländska nationalistiska ungdomsrörelsen Schild en Vrienden hade delat rasistiska och sexistiska memes i slutna chattgrupper.

Tidigare riksdagsledamot

Dries Van Langenhove, ledare för Schild en Vrienden och tidigare ledamot av det belgiska parlamentet, samt sex andra medlemmar av rörelsen, anklagades för bland annat uppvigling till hat eller våld, rasism, negationism och brott mot vapenlagen (Van Langenhove sålde pepparspray).

För Van Langenhove – ”ledaren och grundaren av ett rasistiskt och negationistiskt system” – begärde åklagaren ett fängelsestraff på sammanlagt två år och böter på 24 000 Euro. För de övriga sex åtalade krävde åklagaren sex månaders fängelse och böter på 8 000 Euro.

Politisk process

Ledaren för det nationalistiska Vlaams Belang, Tom Van Grieken, har riktat starkt kritik mot domen:

– Det belgiska rättsväsendet är helt ruttet… Från dag ett har det här varit en politisk rättegång.

Ett fullfjädrat tyranni

Elon Musk reagerade på Eva Vlaardingerbroeks inlägg gällande domen:

– Den tidigare flamländska parlamentsledamoten Dries Van Langenhove har precis dömts till ett års fängelse för att påstådda ”rasistiska memer” delades i en privat gruppchatt som han var med i.

Detta är tillståndet för yttrandefriheten i Europa. De fängslar patriotiska dissidenter. Nästa gång de gör detta mot mig, du eller andra som motsätter sig den globalistiska regimen.

Jag saknar verkligen ord här. Detta är fullfjädrat tyranni och vi bör bekämpa det med all vår kraft.