Nyheter

Enligt rapporter från SVT Kultur har Expressens chefredaktör Klas Granström blivit dömd för förtal. Denna dom kommer som ett resultat av en händelse som inträffade hösten 2022 där han förtalade en klimataktivist i samband med en publicering. Tingsrätten har nu utdömt 40 dagsböter till honom för detta.

Bakgrunden till fallet är att tio aktivister hade häktats misstänkta för sabotage. I samband med detta valde Expressen att publicera namn, bilder samt information om var de bodde och arbetade. Granström döms specifikt på grund av en uppgift som fanns i en faktaruta, där det felaktigt framgick att en av aktivisterna åtalades för våldsamt motstånd, trots att han redan hade blivit frikänd vid tidpunkten för publiceringen.

Den berörda klimataktivisten stämde sedan Expressen med motiveringen att han blivit uthängd och förtalad genom den felaktiga informationen.

Klas Granström har i programmet Medierna bland annat försvarat publiceringen genom att hävda att klimataktivisten hade öppet deklarerat sin aktivism. Trots detta har tingsrätten funnit honom skyldig till förtal i detta fall.