Nyheter

En 56-årig man från Piteå har dömts till fängelse i ett år och tre månader för en tragisk händelse på Djurgården. Enligt domen anses mannen ha varit vårdslös och därigenom orsakat att hästar skenade, vilket resulterade i flera skadade personer och en avliden.

Det var den 17 juni 2023 som flera hästar skenade på Djurgården efter att ha blivit skrämda. Flera personer skadades i händelsen, inklusive en man i 70-årsåldern som senare avled till följd av sina skador. Hästarna hade använts vid en turridning som arrangerats av den nu 56-årige mannen. Efter att ha bundit hästarna vid en restaurang för en lunchpaus, av okänd anledning, bröt de sig loss och orsakade kaos. En av hästarna skenade på en gångbana där den avlidne mannen befann sig tillsammans med sin hustru, som också skadades allvarligt.

Enligt domstolen var mannens vårdslöshet främst kopplad till hans beslut att binda fast de fem hästarna vid restaurangen och sedan sätta sig på uteserveringen. Dessutom hade han bundit dem på ett sätt som ökade risken för att de skulle skena. Domstolens ordförande, chefsrådmannen Johan Borgström, betonade att mannens agerande dramatiskt ökade riskerna för en tragedi, särskilt med tanke på närvaron av många oskyddade personer, inklusive äldre och barn, i området. Domstolen ansåg att det var en ren slump att händelsen inte fick ännu allvarligare konsekvenser.

Mannen har nu dömts för grovt vållande till annans död, grovt vållande till kroppsskada samt framkallande av fara för annan. Han ska avtjäna ett straff på ett år och tre månader i fängelse och dessutom betala skadestånd till de drabbade personerna samt till den avlidne mannens anhöriga.