Nyheter

Justitiekanslern (JK) önskar att dela hemlig information angående svenska mobiloperatörer med det kinesiska telekombolaget Huawei, enligt rapporter från Dagens Industri. Tidningen har tagit del av en hemställan från JK som visar detta.

Bakgrunden till detta går tillbaka till oktober 2020, då Post- och telestyrelsen uteslöt den kinesiska jätten från det svenska 5G-nätet. Beslutet fattades efter rekommendationer från Säkerhetspolisen och Försvarsmakten, som identifierat Huawei som ett säkerhetshot på grund av dess påstådda kopplingar till Kinas kommunistparti. Detta steg togs trots att Huawei är en konkurrent till bland annat Ericsson.

Huaweis respons på detta var att inleda ett skiljedomsförfarande gentemot den svenska staten och begärde tillgång till allt material relaterat till ärendet. Enligt Dagens Industri har JK nu valt att stödja Huaweis begäran.

Nu är det upp till regeringen att besluta om Huawei ska få tillgång till den hemliga informationen genom att ge undantag från sekretessbestämmelserna.