Ur flödet/i korthet

Mike Pompeo. Wikimedia commons

Statssekreterare Mike Pompeo meddelade på onsdagen att två av ledarna för Internationella brottmålsdomstolen, ICC, kommer att placeras på USAs sanktionslista. Deras värden i USA kommer att blockeras och de får inte längre besöka USA. Hela det humanitära ”militära” industrikomplexet gick berserk. Men Pompeo är orubblig: ICC är korrupt.

ICC har inget att göra med att utreda USA: s verksamhet utomlands. USA är inte medlem i brottmålsdomstolen. Det utmanar USAs suveränitet.

The sanctions are directed at Prosecutor Fatou Bensouda and the court’s head of jurisdiction Phakiso Mochochoko who were both added on Wednesday to the Treasury Department’s «Specially Designated Nationals» list. The designation freezes any assets they might have in the U.S. or subject to U.S. law.

Bensouda varnades för flera år sedan mot att inleda ett mål mot USA och under en period verkade det som att hon tog rådet. Men i vår tid ändrade hon sig och meddelade att domstolen kommer att undersöka amerikanernas beteende i Afghanistan.

Amerikanerna har medgett att saker gjordes i Afghanistan som inte var bra. George Bushs tortyrpolitik kritiserades och praxis skräddades. Men du får inte en supermakt att förfölja sina tjänstemän för något de beordrades att göra. Det är samma sak som att sätta presidenten i anklagelsesrutan.

Men Bensouda vill ha det och det är här vi närmar oss korruption i dagsljus. Det räcker att fråga: Var är brottmålsdomstolens utredning och åtal mot Syriens Bashar al-Assad? Eller vad sägs om Kina och behandlingen av Hong Kong och uigurerna?

Ingen av dessa har gått med i brottmålsdomstolen heller. Men om det inte finns något hinder för domstolen, varför inte dessa där övergreppen är massiva och ihållande?

Den frågan ställs inte av den internationella, humanitära ylande kören, där Norge deltar med liv och lust, även om de är uppenbara.

USA i galgen

Det är här ordet korruption kommer in. Pompeo och administrationen förstår att Bensouda inte har uppfunnit detta av egen fri vilja. Någon har gett henne stöd för att göra detta. Det är lätt att föreställa sig Kina. Kina använder i allt högre grad FN som en arena för att främja sina intressen, och att sätta USA i den moraliska fällan skulle gynna Kina.

Norges trikesminister Ine Eriksen Søreide förstår också detta. Hon är inte dum. Norge är också inblandat i detta spel. Det är en del av en regim där FN blir alltmer anti-västlig. Det vill säga, vi blir också anti-västerländska. Detta är en del av begreppet västerländsk skuld. Andras fel bör inte talas om. Inte ens den som händer i realtid.

Norska medier är inblandade i detta när de återger ICC: s indignation utan invändningar:

”Detta är ett försök att påverka rättsväsendets oberoende, och det är en oacceptabel attack mot en fördragsbaserad internationell organisation”, sade ICC i ett uttalande.

ICC visar härmed motsatsen: det är inte oberoende.

Personlig anrikning

Chief Bensoudas makt måste ha gått till hennes huvud. Om USA hade låtit sig utredas hade hon haft ett nackgrepp på USA.

Pompeo sa i juni att USA har bevis för att ICC-ledningen är personligt korrupt. Lönerna har fördubblats, men han föreslog också något mer.

Nu får domstolens anställda och familjer inte längre resa till USA. Varför ska de få handla och njuta av livet i ett land som försvaras av organ som de försöker försvaga, frågade Pompeo. ICC försöker underminera den frihet som privatpersoner vill njuta av frukten av.

Det här är nya toner för FN-systemet. De har inte föreställt sig möjligheten att USA en dag säger ”nej, du kan njuta av det goda livet någon annanstans”. Således kan sanktioner bli en spelväxlare.

Obama undertecknade motvilligt Magnitsky Act, som fryser värdena för människor som har begått allvarliga kränkningar av de mänskliga rättigheterna i Ryssland, men andra länder har också anlänt.

Nu läggs FN-personal till i listan. Åtgärder har konsekvenser. Det finns något nytt i FN-systemet, där korruption blomstrar.

Vändpunkt för humanitärt-industriellt komplex

Sanktionerna markerar första gången USA sätter sin fot på ett NGO-komplex som idag är så stort och kraftfullt att det kräver att diktera staternas utrikespolitik. Human Rights Watch var därför ute och gick emot USA:

Human Rights Watch says the sanctions will have a serious impact on Bensouda and Mochochoko, «who not only lose access to their assets in the US but are also cut off from commercial and financial dealings with ‘US persons,’ including banks and other companies. US sanctions also have a chilling effect on non-US banks and other companies outside of US jurisdiction who fear losing access themselves to the US banking system if they do not help the US to effectively export the sanctions measures.»

Pompeos sanktioner påverkar uppenbarligen ”Jan Egeland” -systemet som Norge har byggt upp som en viktig del av sin internationella profil. Det började på allvar med Osloavtalet. Det är också i ruiner, eftersom Norge inte själv skulle följa de instruktioner som landet hade lagt. Trump har visat att Osloavtalet hade upphört. Norge led ett personligt nederlag. Men istället för att anpassa kursen har den humanitära stormakten Norge hamnat på sidan av de antivästliga styrkorna.

Trump måste nöja sig med FN-systemet. Det ryktas att Erna Solberg har satt sig som mål att bli generalsekreterare. Det första testet på Norges attityd är dess roll som medlem i säkerhetsrådet. Här får Norge gott om möjligheter att visa var det hör hemma. Bli inte överraskad. Bordet fångar.

 

 

Sanctions ICC Prosecutor Investigating Alleged U.S. War Crimes