Nyheter

Tyskland har väckt talan mot Italien vid Internationella domstolen i Haag (ICJ)Kort sagt har de italienska domstolarna godkänt krav på krigsersättning från Tyskland efter andra världskriget, och att de planerar att auktionera ut tyskägda fastigheter i Rom senast den 25 maj. Tyskland hävdar att detta strider mot en tidigare dom från FN-domstolen.

Tysklands nya fall ber domare vid den Haagbaserade domstolen att förklara att ”Italien har brutit mot, och fortsätter att kränka, sin skyldighet att respektera Tysklands suveräna immunitet genom att tillåta civilrättsliga anspråk mot Tyskland” i samband med nazistiska krigsförbrytelser och genom att auktionera ut. fyra tyskägda fastigheter i Rom. Times of Israel )

Det tyska klagomålet hänvisar till ett beslut från 2012, där ICJ slog fast att civilrättsliga anspråk från nazistiska offer inte längre kunde väckas mot Tyskland i utländska domstolar.

Italiens högsta domstol slog 2008 fast att en civil italienare hade rätt till ersättning efter att han utvisats till Tyskland 1944 för att ha arbetat som slavarbetare. ICJ beslutade att Italien måste se till att beslut från dess domstolar som bryter mot tysk immunitet upphör att gälla.

I den nya inlagan hävdar Tyskland att flera nya fall har väckts mot landet i italienska domstolar som begär ersättning i samband med nazistiska krigsförbrytelser under andra världskriget. Tyskland har bett domstolen att beordra Italien att se till att domstolarna ”inte längre bifaller civilrättsliga anspråk som väckts mot Tyskland på grund av kränkningar av internationell humanitär rätt begångna av det tyska riket mellan 1943 och 1945.” ( Euronews )

Det är inte klart exakt vilka fastigheter som planeras att auktioneras ut, men fallet har fått stor uppmärksamhet i italiensk media.

Tyskland säger att de har väckt ärendet till domstol nu eftersom en italiensk domstol kommer att besluta senast den 25 maj om de ska godkänna försäljningen av byggnaderna, av vilka några rymmer tyska kulturella, arkeologiska, historiska och utbildningsinstitutioner.

Tyskland säger att de har lagt fram fallet för domstolen nu eftersom en italiensk domstol kommer att besluta senast den 25 maj att godkänna försäljningen av byggnader, av vilka en del är värd för tyska, historiska och utbildnings- och utbildningsinstitutioner. ( Il Sole24 )

Tyskland tar Italien till FN:s högsta domstol för nazisternas kompensationskrav (ToI)

Tyskland lämnar in mål mot Italien i FN-domstolen för krigsskadestånd (Euronews)

Tyskland tar Italien till Haagdomstolen för ersättning för nazistiska brott (Il Sole 24)