Nyheter

 

På Tiktok sprids nu klipp med festande fångar på en anstalt. I klippen kan man se hur internerna dricker alkohol och äter pizza. Inspelningarna är från klass 3-anstalten Östragård i Vänersborg.

Det handlar om fem klipp som publicerats på Tiktokkontot Banditerna3. Klippen har fått en enorm spridning och gått viralt. Klippen har setts över en halv miljoner gånger på plattformen. Männen som syns i klippen visar upp handdukar, sängkläder och annat med Kriminalvårdens emblem.

Enligt kriminalvården är det en rad regelbrott som sker i klippen.

– Vi ser väldigt allvarligt på att det här har skett. Inte minst på grund av den förtroendeskada det innebär, säger kriminalvårdschef Pauline Hagberg, till Expressen.

I ett av klippen sitter en grupp interner inne i ett av Kriminalvårdens bostadsrum med lustgasballonger i händerna. På bordet står en whiskeyflaska, en colaflaska och pappmuggar. På ett annat klipp sitter en grupp män och äter pizza och kebabrullar. Förutom alkohol så syns också en hemmabyggd tatueringsmaskin och på många av klippen stökar interna omkring rejält och i några av klippen som heter med muckfest kastar de intagna vatten på en sovande man och sprutar ner en annan med vattenslang.

Till Expressen säger Pauline Hagberg att filmerna nu är kända och att man beslagtagit mobiltelefoner, alkohol och mat på anstalten.

 

– De här filmerna blev kända för mig i förrgår. Det som har hänt är att klienterna otillåtet har smugglat in en mobiltelefon och dokumenterat saker som de har gjort, säger kriminalvårdschef Pauline Hagberg.

Till Expressen säger Hagberg att det material som hittat är solklara regelbort.

– Man har lyckats få in ganska mycket saker som är helt emot reglerna och som vi jobbar aktivt med att visitera ut, säger Hagberg.

– Vi har beslagtagit mobiltelefoner, alkohol och mat den senaste månaden. Jag kan inte svära på att allt är hittat men vi ligger väldigt nära säkerhetsmässigt just nu, inte minst på grund av detta.

Östragård är en klass 3-anstalt, en så kallad öppen anstalt. På grund av sin säkerhetsklass har anstalten varken murar eller staket. Istället så övervakas fångarna med hjälp av fotboja. Vilket innebär att Kriminalvården har mindre kontroll på vad som förs in i lokalerna jämfört med högre säkerhetsklasser.