Nyheter

På söndagskvällen larmades polis och ambulans till ett bostadsområde i Luleå. Där fann polisen en åttaårig pojke död. Nu är fadern häktad misstänkt för mord.

Polisen misstänker att pappan dödat sin son och sedan skadat sig själv. Mannen anhölls på måndagen. Enligt rättsläkaren så tyder allt på att pojkens död inte är naturlig och med stor sannolikhet är orsakad av någon annan.

Det finns ingen naturlig förklaring till hans död, säger vice chefsåklagare Lindha Strömberg, till Aftonbladet. .

Idag hölls häktningsförhandlingarna mot mannen som häktades på sannolika skäl misstänkt för mordet på sin egen son.

Hans advokat Anton Strand säger att han i nuläget inte kan uttala sig om klients mående eller vad han har för förklaring till sonens död.

– Jag kan bara säga att han förnekar brott.

Bakomliggande orsaker till mordet kan vara en infekterad vårdnadstvist, skriver Aftonbladet. Mamman ska i flera år försökt att få ensam vårdnad. Hon ska till rätten uttryckt en oro för att pappan ska föra sonen utomlands. Tingsrätten ansåg dock att ett visst umgänge ändå var det bästa för sonen. Den mordmisstänkte mannen och åttaåringens mamma är sedann några år separerade. Kort efter separationen började striden om vårdnaden. Mamman uppger i domstolshandlingar att mannen inte velat samarbeta. Att han försökt manipulera sonen, att han är misstänksam och att han använder sonen som ett maktmedel.

Mannen som är i 45-årsåldern är ostraffad. Han har lämnat sjukhuset där han vårdades för sina skador han tilldragit sig. Nu sitter mannen på en rättspsykiatrisk avdelning. Varför han sitter på rättspsykiatrisk avdelning vill inte åklagaren kommentera i dagsläget.

Åtal ska väckas före den 26 januari.

Luleå tingsrätt, Målnr: B 52-23