Nyheter

Om brottet är tillräckligt allvarligt anser Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson att till och med 13-åringar kan dömas till livstids fängelse. Ett utskott ska granska möjligheten att sänka den straffrättsliga åldern, som i dag är 15 år. 13 år är ett alternativ, enligt SD-ledaren.

-Om du är tillräckligt gammal för att begå allvarlig våldsbrott, är du också tillräckligt gammal för att ta konsekvenserna av det brott du har begått. Och jag tror inte att åldern i sig betyder så mycket, säger Åkesson i Ekots lördagsintervju. (…)

Flera experter har varnat för att sänka den straffrättsliga åldern och påpekat att hjärnan inte är fullt utvecklad hos så unga människor. Enligt experterna saknar många förmågan att förstå konsekvenserna av sina handlingar.

Det påverkar inte partiledaren.

-Det är inte enskildas förmåga att förstå konsekvenser som ska ha betydelse, utan konsekvenserna för andra människor, konstaterar Åkesson. (NTB)

Det råder ingen tvekan om att våldsbrott har bidragit till en förändrad samhällsklimat i Sverige. Frågan är hur långt politikerna vågar gå.