Nyheter

Negativa attityder efter koranbränningar och LVU-kampanj i Mellanöstern och Asien

Efter de kontroversiella händelserna med koranbränningar och LVU-kampanjen har Sveriges anseende försämrats i flera länder i Mellanöstern och Asien, enligt en nyligen genomförd undersökning av Svenska institutet. Undersökningen, som omfattade nio länder, avslöjade att var femte person i Saudiarabien och Iran nu har en negativ inställning till Sverige.

De mest negativa åsikterna om Sverige återfinns i länder som Saudiarabien, Iran, Irak, Turkiet, Pakistan och Marocko. Madeleine Sjöstedt, generaldirektör på Svenska institutet, uttrycker allvar inför resultaten och betonar samtidigt att det är glädjande att majoriteten ändå bibehåller en positiv bild av Sverige.

Enligt undersökningen har 25% av de personer som har informerats om koranbränningarna eller påståendet om att svenska myndigheter kidnappar muslimska barn nu en negativ bild av Sverige. Nästan hälften av dem som har fått en försämrad uppfattning skyller på intolerans, särskilt mot muslimer och islam.

Totalt deltog 9 000 personer i undersökningen, som genomfördes mellan den 18 oktober och den 26 november. De inkluderade länderna i undersökningen var Saudiarabien, Egypten, Marocko, Iran, Irak, Turkiet, Indien, Indonesien och Pakistan.