Nyheter

Under 2023 ökade antalet allvarliga incidenter och våldshändelser på fotbollsmatcher i Sveriges högsta herrserier, enligt uppgifter från polisen i ett nyligen utgivet pressmeddelande. Polisen rapporterar att de var tvungna att vidta åtgärder för att återställa ordningen vid totalt 24 matcher förra säsongen, då arrangörerna tappade kontrollen över evenemangen.

Per Engström, sektionschef vid polisens nationella operativa avdelning, uttrycker sin oro över den pågående utvecklingen och betonar vikten av att matcharrangörerna agerar för att åtgärda bristerna i ordningen och säkerheten under matcherna. Engström uppmanar arrangörerna att vidta åtgärder för att förhindra framtida incidenter och upprätthålla säkerheten för både publiken och personalen.

Under föregående säsong ska cirka 100 poliser och ett betydande antal ordningsvakter ha blivit utsatta för våld vid fotbollsmatcher i landets högsta fotbollsserier, inklusive Allsvenskan, Superettan och Svenska cupen. Denna ökning av våldshändelserna på fotbollsarenorna lyfter fram behovet av att ta itu med säkerhetsfrågorna på ett effektivt sätt för att skapa en tryggare och mer fredlig atmosfär under matcherna.