Nyheter

Under måndagen presenterade Sara Skyttedal sin nya EU-satsning Folklistan.

Med sig har hon socialdemokraten Jan Emanuel som toppar vallistan.

– Folklistan är inte ett parti, utan det är en valsamverkan med personer som har olika politisk bakgrund, sa Skyttedal under en livesändning på Youtube .
På måndagsförmiddagen avslöjade den tidigare kristdemokraten Sara Skyttedal sin plan att ge sig in i EU-parlamentet under Henrik Jönssons program ”100%” på Youtube.

Skyttedal förklarade att Folklistan inte är ett konventionellt parti, utan snarare en samling av olika politiska bakgrunder som går samman inför valet och är eniga om två centrala punkter.

”Det ena är att svenska etablerade partier och deras begränsande partikulturer resulterar i mindre kompetenta politiker”, förklarade Skyttedal och fortsatte, ”Det andra är vår övertygelse om att Sverige kan dra mer nytta av sitt medlemskap i EU.”

En annan som deltar i initiativet är socialdemokraten Jan Emanuel, som sägs ha varit hjärnan bakom idén och som leder listan inför EU-valet den 9 juni.

”Jag ringde Sara. Vi har känt varandra i många år”, berättade Jan Emanuel och tillade att han tar en ”time-out” från sitt parti. ”Jag förblir socialdemokrat, men jag kommer inte att vara medlem i partiet under den tid jag driver våra frågor inom Folklistan.”

Men ledningen för Socialdemokraterna kräver nu att han lämnar partiet.

”Han har valt att ansluta sig till detta mycket tydliga högerprojekt. Han har valt att samarbeta med Sara Skyttedal, som för mig är en tydlig högerpopulist”, sa Socialdemokraternas partisekreterare Tobias Baudin till TT.