Nyheter

Socialdemokraterna har lagt fram förslag som sträcker sig över både nya och befintliga medlemmar i den överstatliga federationen. Enligt deras synsätt bör demokratiska standarder vara av högsta prioritet för alla länder som önskar ansluta sig. Partiets ledare, Andersson, påpekar att flera befintliga medlemmar tyvärr visar tecken på att avvika från demokratins grundprinciper. Hon framhåller att det är nödvändigt att säkerställa demokratin i hela Europa.

Även om Andersson undviker att peka ut specifika länder, erkänner hon att länder som Ungern, som hon beskriver som en ”hybridregim”, är oroande exempel. Det finns dock de som argumenterar för att det är i vänsterliberalt styrda länder där demokratiska fri- och rättigheter riskerar att försvagas till förmån för auktoritära system.

Enligt Socialdemokraternas förslag bör det bli enklare att införa ekonomiska sanktioner mot länder som inte respekterar demokratiska principer. Detta inkluderar att frysa landets tillgångar och ta ifrån det dess rösträtt i EU. Vidare föreslår partiet att länder som upprepat bryter mot demokratiska normer bör kunna uteslutas från EU, även om detta kräver en fördragsändring.

Samtidigt förespråkar Andersson en smidigare process för länder som önskar lämna EU frivilligt. Hon jämför detta med Brexit och påpekar att en eventuell Swexit skulle vara mindre komplicerad. Slutligen understryker hon att medlemskap i EU inte bör vara obligatoriskt.