Nyheter

Vid halv elva-tiden på kvällen larmades polisen om en skottlossning vid Selma Lagerlöfs torg.

– Vid 22.40 får vi in flera samtal om skottlossning vid Selma Lagerlöfs torg. Vi har en patrull på plats där ganska omgående och i det här p-garaget så hittar man en skottskadad man, säger Jens Andersson, presstalesperson vid polisen i region Väst.

Offret, den 26-årige rapparen C.Gambino, fördes med ambulans till sjukhus där han avled.
– Vårdpersonalen gjorde vad de kunde men hans liv gick inte att rädda. Där underrättas även anhöriga, säger Jens Andersson.
Rapparen och artisten C.Gambino vann för bara några veckor sedan en grammis i kategorin Årets hiphop. Han har omkring en miljon lyssnare på Spotify i månaden och släppte nyligen en ny låt.

Han har hållit sin identitet hemlig för allmänheten och därför burit en mask.
I sociala medier har fansen reagerat med bestörtning över Göteborgsrapparens död. ”Nej min favorit av dem alla, det får inte vara sant”, ”Hur ska vi klara oss utan dig” och ”En av de bästa i branschen” är några av reaktionerna. Polisens teori är att gärningsmännen ska ha väntat i ett bakhåll när artisten anlände till platsen i sin bil på tisdagskvällen.

– Han kommer och parkerar, och då står de och väntar på honom. När han sedan ska gå ut från parkeringsgaraget så blir han skjuten och träffad av minst två skott, säger polisens presstalesperson Thomas Fuxborg.

GP:s reporter på plats på onsdagsmorgonen konstaterade skotthål i parkeringshuset. Ingen misstänkt har ännu gripits.
Är det här en händelse som skulle kunna kopplas till pågående gängkonflikter i Göteborg?

– Ja, det ligger väl i farans riktning. Det är i alla fall inget som vi kan utesluta, svarar kriminalinspektör Peter Kron, gruppchef på enheten för grova brott i Storgöteborg.
Kron betonar dock samtidigt att detta inte behöver betyda att offret själv var inblandad i gängkonflikter.
Gängkriget i fråga skulle, enligt vad GP erfar, i så fall vara det i Biskopsgården. Här har grupperingarna Norra och Södra Biskop legat i konflikt med varandra sedan 2012.

Minst 18 personer – varav två barn – har mördats. Dessutom har ett stort antal skjutningar och sprängdåd skett som en del av schismerna.
Polisen söker vittnen

Polisen spärrade av brottsplatsen och inledde en förundersökning om mord.
– Vi jobbar hårt och intensivt med att inhämta så mycket information vi kan nu från brottsplatsen men också med att kartlägga den skjutne mannen, säger Jens Andersson.
Vid 7-tiden hävdes avspärrningarna på brottsplatsen.

– Kriminalteknikerna är färdiga på platsen. De har gjort vissa fynd som kommer att undersökas under dagen, säger Annika Laag, presstalesperson hos polisen i region väst.
Polisen skriver på sin hemsida att man gärna vill komma i kontakt med folk som gjort observationer i samband med skjutningen. Vittnen ska bland annat ha sett en bil lämna platsen kort efter skottlossningen.
– Vi jobbar brett på flera fronter nu. Men vi behöver så mycket information som det går så har man hört eller sett något så ska man ta kontakt med polisen, säger presstalespersonen Jens Andersson.

– Vi kommer att fortsätta höra folk i området under dagen, säger presstalespersonen Annika Laag.

Enligt uppgifter till Expressen ska C.Gambino själv ha varit en av dem som ringde 112 efter skotten och ska ha varit vid medvetande när polisen anlände. Detta är dock inget som polisen kan bekräfta.

– Det var flera samtal som kom in om skottlossningen. Huruvida offret själv skulle ringt in har jag inga uppgifter om, sade August Brandt, polisens presstalesperson vid 18-tiden.

Gängkriget i Göteborg, särskilt i områden som Biskopsgården, har pågått i över ett decennium och har resulterat i otaliga skjutningar och sprängdåd. Konflikten mellan grupperingar som Norra och Södra Biskop har skapat en miljö där våldshandlingar blir allt vanligare, vilket påverkar hela staden. Den tragiska dödsskjutningen av rapparen C.Gambino kan mycket väl vara en del av denna pågående gängkonflikt.