Nyheter

Det bor över 100.000 svenskar i Spanien och och svenska ambassaden har gjort det svårt för utlandssvenskar att förtidsrösta. Först satta ambassaden den 26:e augusti som sista dagen för att förtidsrösta. Efter en mindre folkstorm förlänger nu ambassaden till den 31:augusti.

”Det är glädjande att intresset för att rösta i Spanien är stort! Ambassaden har nu beslutat att anordna extra tider för röstmottagning även under nästa vecka i Madrid, Malaga, Torrevieja och Barcelona”, skriver Sweden abroad på sin hemsida.

Om du som utlandssvensk vill rösta i riksdagsvalet så kan man göra det på en svensk ambassad eller konsulat. Varför ambassaden först satte den 26:e augusti som sista dagen för att rösta är oklart och ambassaden har inte svarat på de frågor som document skickat.

Document har varit i kontakt med en av många svenskar som bor i Spanien. Hon är starkt kritiskt till att datumet är satt så pass långt före valdagen och menar att sannolikheten för valfusk är stor.

Det bor väldigt många svenskar som bor i Spanien och få som röstar på Socialdemokraterna. Det enda som gynnas av detta är Socialdemokraterna. Jag menar att det är medvetet och borde ses som valsabotage.

Rebecka Djerd 36 år, en annan utlandssvensk år som har bott i Spanien i snart ett år är väldigt orolig över tillståndet för den svenska demokratin. Hon menar att hela systemet är som gjort för att fuska. Det är klart att det är oss dom vill stoppa, alla vi som tröttnat på den svenska politiken, säger hon till Document.

Valmyndigheten uppger för Ekot att det är upp till varje ambassad i respektive land att besluta hur länge utlandssvenskarna får förtidsrösta, bara röstsedlarna hinner nå fram till myndigheten i Sverige senast dagen före valdagen. Flera andra länder gör bedömningen att utlandssvenskar kan få rösta fram till i början av september. I Kapstaden och New York är till exempel fristen satt till 1 september och i Aten till 6 september, rapporterar Ekot.

 

Här kan du läsa mer om hur kan rösta i Spanien.