Nyheter

Sverigedemokraternas riksdagsledamot Jonas Andersson från Skellefteå, avsäger sig sin kandidatur till riksdagsvalet.

I ett pressmeddelande från SD säger Andersson:

”Av personliga skäl har jag beslutat att inte ställa upp i valet. Jag har meddelat partiet och bett dem stryka min kandidatur till riksdagsvalet och kommunvalet.”

SD uppger i pressmeddelandet att partiet ”respekterar hans beslut” och berättar att då valsedlarna redan har gått i tryck så kommer hans namn kvarstå på listan, men han kommer ej att vara valbar.

Jonas Andersson (SD) har suttit i riksdagen sedan 2018 och inför valet 2022 var han även Sverigedemokraternas toppnamn i hemkommunen Skellefteå.

På sin Facebook skriver Andersson:

”Tids nog kommer jag berätta min historia och förhoppningsvis även skriva igen om samhälle och politik, men just nu bör fokus i valrörelsen vara på det som är viktigast: att byta regeringen så att Sverige kan gå i rätt riktning”

Enligt Aftonbladet så kommer beskedet efter anklagelser om att SD-politikern skickat så kallade dickpics till kvinnliga kollegor. Partiet kommer att utreda detta vidare.

Jonas Andersson från Skellefteå har varit kontroversiell inom partiet. Han fick en riksdagsplats 2018 efter att ha skrivit kritiska inlägg om bland annat afghaner och migration på sin Facebooksida som väckte partiets uppmärksamhet. Under sin tid i riksdagen har han velat driva en extremt liberal migrationspolitik. Vilket han kritiserats för internt.