Notiser

Journalistnätverket Doku kan nu avslöja att en arabiskt universitet öppnat i Sverige och dess affärside är att sälja falska diplom. Under namnet Swedish Crown University har man via sociala medier utmålat en bild av ett universitet. Istället handlar det om en liten stuga.

En av initiativtagarna bakom det arabiska universitet är den tidigare centerpartisten Mahmoud Aldebe som bland annat 2006 krävde han särlagstiftning för muslimer i Sverige i ett brev han som han skickade till alla riksdagsledamöter.

Swedish Crown University påstår sig erbjuda studier som ger diplom till kandidatexamen, masterexamen och doktorsexamen. På sociala medier skyltar universitet med fina lokaler och stora öppna ytor. Men när Doku besöker den adress som universitet påstås ligga på så hittar man enbart en stuga.

Från stugan påstås det bedrivas ett antal olika akademiska utbildningar och de säger sig ha flera olika utbildningsinstitutioner.

Några av institutionerna är

– företagsekonomi,

– juridik och statsvetenskap,

– ingenjörs- och datateknik,

– utbildning och humaniora,

– information, marknadsföring och kommunikation,

– matematik,

– kost och näringslära,

– medicin och

– konst.

Till Doku säger man att ett 40-tal studenter ansökt till studier på nätet. Merparten kommer från Mellanöstern och Afrika, bara tre är från Sverige och en från Norge. Mahmoud Aldebe säger att det arabiska universitet Swedish Crown University inte är ett universitet, utan istället en utbildningsanstalt och de är godkända av flera arabiska universitet. De påstår också att de kommer att få ett erkännande som ett svenskt universitet, men hos svenska myndigheter finns varken någon ansökan om tillstånd eller något beslut om Swedish Crown University.

Läs hela granskningen hos Doku.