Tre nya ansökningar om att bränna religiösa skrifter har kommit in till polisen, rapporterar SVT.

En av ansökningarna gäller en bränning av bibeln och toran utanför Israels ambassad den 15 juli. En annan ansökan gäller en koranbränning utanför en moské i Stockholm. Där den som ansökt vill att det ska ske “snarast möjligt” Även Helsingborgspolisen har tagit emot en ansökan om att få bränna en religiös text den 12 juli.

Jonas Trolle, chef för “Center mot våldsbejakande extremism” är starkt kritisk till den öppna kritik om nu som sker mot religioner. Han säger till TV4 att aktioner såsom koranbränningar borde kunna avslås med hänsyn till rikets säkerhet. Trolle menar att det går att använda ordningslagen för att sätta stopp för kritik mot religion.

Svenska myndigheter använde samma form av resonemang under andra världskriget när det kom till medias rapportering kring nazismen. Det var en tid olagligt i Sverige att rapportera om nazisternas grymheter och politiker införde då något som kallade “grymhetspropaganda”. Vilket innebar att svenska medier inte kunde skriva om det som pågick ute i Europa.