Nyheter

Virala upptagningar av en vit belgisk tonåring som brutalt misshandlades av en grupp och tvingades kyssa angriparnas fötter har väckt starka reaktioner från motståndare till massinvandring.

Den skrämmande videon som sprids på sociala medier visar en försvarslös vit tonåring som förnedras och misshandlas av en grupp jämnåriga. Offret beordras att knäböja framför angriparna, som placerar sina fötter framför hans mun och skriker: ”Kyss! Kyss!”

Offret tvingas kyssa flera angriparens fötter innan han blir slagen och sparkad i huvudet medan han ligger på marken.

Enligt tidningen Brabants Dagblad ägde händelsen rum vid en idrottshall i den belgiska kommunen Zelzate, nära den nederländska gränsen. Uppspelningarna ska ha filmats den 11 augusti.

”Det handlar om ett minderårigt offer. De misstänkta verkar också vara jämnåriga,” säger en talesperson för polisen till lokala medier.

Videon har väckt starka reaktioner från lokala politiker och det bredare konservativa samhället över hela Europa.

Tom Van Grieken, ledaren för det nationalistiska partiet Vlaams Belang i Belgien, kallade scenerna för ”avskyvärda” och frågade sina följare: ”Är detta verkligen samhället du vill leva i? Dags för lag och ordning. Dags för Vlaams Belang!”

”Marockanska invandrare förödmjukar och tvingar en belgisk pojke att kyssa deras fötter. Det verkar som att ’mångkulturalism’ inte fungerar så bra i Europa,” kommenterade den franske författaren Emmanuel Rincón om händelsen.

Videon har setts på X, tidigare känt som Twitter, hundratusentals gånger.

Luc Van Waesberghe, tillförordnad borgmästare i Zelzate, utfärdade på fredagen en särskild förordning där polisen tillfälligt kan utföra identitetskontroller av ungdomar mellan 10 och 18 år utan specifika skäl. Detta sker efter att bilder på allvarlig trakasseri har dykt upp. Det filmades två olika händelser där unga människor blev slagna och misshandlade av en grupp. Händelserna ägde rum vid busstationen eller nära Zelzate idrottshall. Det påstås att det handlar om ”gäng” av minderåriga ungdomar som stör grannskapet.

Så kallade förnedringsrån, främst riktade mot vita offer, har blivit ett betydande problem i flera europeiska länder. De ökande rånen i Sverige där offren förnedras grovt av rånarna begås oftast av invandrare.

Faktum är att det är ovanligt att vita ungdomar aktivt attackerar eller rånar ungdomar med mörkare hudfärg. Det omvända är däremot mycket vanligt, både i Norge och i andra europeiska länder.

En undersökning granskade alla domar avkunnade i Oslo tingsrätt år 2021 i straffärenden där de åtalade var under 18 år vid gärningstillfället (U18-ärenden). När det gäller etnisk bakgrund noterar rapporten: ”I rånärendena är det bara ett fåtal fall där de rånade inte är etniskt norska pojkar.”