Socialdemokraternas partistyrelse har beslutat om kandidater till Europavalet den 9 juni 2024, förstanamn är Heléne Fritzon och andranamn är Johan Danielsson. Det meddelades av partisekreterare Tobias Baudin på en pressträff på Socialdemokraternas partihögkvarter med de två toppkandidaterna fredag den 17 november.

Baudin poängterar att detta val kommer att vara särskilt betydelsefullt med hänsyn till den pågående ekonomiska krisen och internationella konflikter.

Heléne Fritzon, som representerar Skåne, har redan tjänstgjort under sin första mandatperiod i Europaparlamentet. Hon beskriver de senaste fem åren som de mest utmanande och tuffa för Europa sedan Sverige anslöt sig till EU. I en tid av ökad osäkerhet i världsordningen betonar Fritzon vikten av att Sverige driver på för ett starkt och förenat EU.

Johan Danielsson från Stockholm delar liknande synpunkter och betonar betydelsen av EU-valet. Han strävar inte bara efter att företräda svenska löntagares intressen inom ramen för EU utan har även som mål att bekämpa gängkriminalitet genom att öka EU:s insatser på området.

Den övriga listan inkluderar Evin Incir från Uppsala, Adnan Dibrani från Halland och Sofie Eriksson från Dalarna. För närvarande innehar Socialdemokraterna fem mandat i Europaparlamentet.

Europaparlamentsvalet planeras att hållas mellan den 6–9 juni 2024.