Nyheter

Under lördagens rikskongress i Örebro valdes Daniel Helldén som nytt språkrör för Miljöpartiet. Tillsammans med omvalda Märta Stenevi kommer han att leda partiet, där han ersätter Per Bolund.

Innan sin tid i riksdagen, där han intog plats förra året, hade Daniel Helldén tjänstgjort som trafikborgarråd i Stockholms stad. Han valdes med knapp marginal, med 131 röster mot motståndaren Magnus P Wåhlin, kommunalråd i Växjö, som fick 130 röster.

Helldén, som var valberedningens förslag, har framfört att han ser fram emot att ge Miljöpartiet ett tydligare fokus på klimat och miljö. Denna inriktning markerar en kontinuitet från den avgående språkrören Per Bolund.

Märta Stenevi förblir det kvinnliga språkröret efter att ha blivit omvald. Miljöpartiet, som nådde 5,08% av rösterna i förra årets riksdagsval, har fortsatt arbeta mot att stärka sin ställning och fokusera på klimatfrågor, en inriktning som återspeglas i partiets ambitioner inför framtiden. I de senaste opinionsmätningarna har partiet legat kring riksdagsspärren.