Nyheter

Näringsutskottet ställer sig bakom regeringens lagförslag om ny kärnkraft i Sverige, skriver Sveriges riksdag i ett pressmeddelande.

De föreslagna lagändringarna möjliggör ny kärnkraft eftersom det blir tillåtet med nya reaktorer på andra platser än vid kärnkraftverken i Forsmark, Ringhals och Oskarshamn och att fler än tio reaktorer får vara i drift samtidigt.

Näringsutskottet delar regeringens bedömning att fossilfri kärnkraftsel ska spela en central roll i den svenska energimixen även fortsättningsvis. Huvudskälen till detta är en förväntad större efterfrågan på el i kombination med att fossila bränslen måste fasas ut, inte minst av klimatskäl. Kärnkraften bidrar dessutom till att det svenska kraftsystemet kan fungera på ett stabilt och förutsägbart sätt.

De föreslagna lagändringarna är enligt utskottet nödvändiga för att det ska bli tillåtet att låta kärnkraften expandera i Sverige och skickar även en tydlig signal till alla som överväger att investera i kärnkraftsanläggningar. Förslaget innebär, menar utskottet, en politisk tydlighet om kärnkraftens framtid i Sverige och är även ett viktigt första steg för att nya, tekniskt avancerade kärnreaktorer ska kunna byggas.

Lagändringarna föreslås börja gälla den 1 januari 2024. Flera partier har lämnat reservationer.