Nyheter

En före detta Mossad-agent har fått sin ansökan om svenskt medborgarskap avslagen av svenska myndigheter. Beslutet grundar sig på hemligstämplade svenska myndighetsutlåtanden som klassificerar Mossad – Israels underrättelsetjänst – som en ”grym” och ”omänsklig” organisation som anklagas för ”tortyr, mord och utomrättsliga avrättningar”. Mossad likställs därmed med terrorgrupper som Hamas och internationella kriminella organisationer.

I beslutet konstaterar Migrationsverket att Mossad begår ”allvarliga kränkningar mot mänskliga rättigheter, däribland godtyckliga fängslanden, oproportionerlig våldsanvändning, tortyr och annan grym, omänsklig och förnedrande behandling.” Enligt ett regeringsbeslut från den 2 september 2004 kan individer som varit verksamma inom en sådan organisation inte bli svenska medborgare under sina första 25 år i Sverige.

Den sökande, en person av arabiskt ursprung, har bott i Sverige i flera år och beskriver sig själv som en ”hederlig medborgare”. I en intervju med Sydsvenskan förklarar tjänstemannen som fattade beslutet varför mannen nekas svenskt medborgarskap. ”Självklart anser inte Israel att detta är en korrekt bedömning. Men Migrationsverket är en fristående myndighet och jag står fast vid beslutet, som går att överklaga,” säger tjänstemannen till tidningen.

Migrationsverkets beslut har överklagats och prövats av Migrationsdomstolen. Tidigare har domstolen funnit att personer som varit verksamma för KGB och NKVD kan nekas medborgarskap på samma grund.