Nyheter

Tre tonårspojkar har gripits misstänkta för inblandning i skjutningen i Kalmar. De tre tonårspojkarna kommer från Stockholm.

”De tre frihetsberövade är pojkar och män 15-18 år”, skriver polisen.

Tre unga personer har nu gripits misstänkta för inblandning i mordförsöket i Kalmar.

Enligt polisen är samtliga personer pojkar och män i åldern 15 och 18 år. Samtliga är hemmahörande i Stockholmsområdet.

En av tonåringarna misstänks för mordförsöket. De andra två är misstänkta för anstiftan till mord. Det var i söndags som en ung man, under 18 år, sköts utanför en Coop-butik i Norrliden, Kalmar.

Polisen uppger att han skadades svårt. De misstänkta kommer förhöras under dagen.

En boende i Norrliden som Document varit i kontakt med berättar att situationen i Norrliden och egentligen hela Kalmar varit tryckt under en lång tid. Det är flera gäng som etablerat sig i Kalmar och de slåss om makt i de olika stadsdelarna i Kalmar, berättar han.
– Våldet har eskalerat och det har gått från att folk slår varandra på truten, till att de nu avrättar varandra på öppen gata. Polisen är ganska lam i hur de hanterar gängen. Det är bara att se gängen – oftast invandrare beter sig i centrum eller här i Norrliden. Nu slåss de mot andra gäng och också internt.

Den våldsspiral som drabbat Kalmar har enligt honom pågått under flera år men flera saker har gjort att varken polisen eller andra myndigheter inte vågat agera mot gängen.

– De här unga killarna vet att de kan droppa nazist och rasistkortet på en gång så myndigheterna vågar knappt ingripa. Det måste hända något riktigt allvarligt, som en skjutning innan någon reagerar. Men då är det väldigt försent.

Mannen vi pratat med har bott i Norrliden sedan mitten av 1980-talet. Han levde själv ett stökigt liv som ung i Norrliden och berättar för Document att Norrliden alltid varit ett utsatt område. Men det har aldrig varit så våldsamt som det är nu.

– Förr slog man varandra på truten eller kanske viftade med en kniv. Med den invandring som kommit från vissa länder så har våldet blivit råare och det finns säkert massor av förklaringar till det. Men det vågar ingen prata om.

Enligt polisen är det för tidigt att säga om den senaste skjutningen har några kopplingar till de andra, säger Olof Bråve, lokalpolisområdeschef.