Nyheter

Mikael Ribbenvik tvingades sluta som Migrationsverkets generaldirektör förra året. Nu skyller han sin avgång på Sverigedemokraterna.

– Det har blivit som SD vill, säger Mikael Ribbenvik till Expressen.
Regeringen meddelade i februari förra året att Ribbenvik inte skulle att få förlängt förordnande som generaldirektör, och han tvingades lämna sin post i slutet av maj.

Inom Sverigedemokraterna hade vissa svårt att dölja sin glädje över att bli av med toppbyråkraten. Flera Sverigedemokrater uttryckte sig på Twitter om saker. Bland annat så skre Björns Söder (SD):

”Dags att städa upp i Myndighetssverige. Bort med asylaktivister från Verket”.

– De gillar inte mig av någon anledning, säger Ribbenvik till Expressen om SD.

Mikael Ribbenvik var personligt ansvarig för en kraftig ökning av asylinvandringen till Sverige. År 2012 beslutade han exempelvis, då som rättschef på Migrationsverket, att samtliga syrier som tog sig illegalt till Sverige skulle få automatiskt permanent uppehållstillstånd. Detta enskilda beslut ledde till att Sverige blev ett av de främsta målen för syrier som sökte sin lycka i Europa.

Under Jimmie Åkessons ledning har Sverigedemokraterna (SD) uttryckt en ihållande oro kring närvaron av ”aktivistiska myndighetschefer”. I linje med denna inställning har flera högt uppsatta tjänstemän fått lämna sina poster under Tidöregeringens styre. Bland dem som har ersatts finns Carin Jämtin, den tidigare generaldirektören för Sida, samt höga befäl inom Skolverket och Polismyndigheten. Förändringar har också skett bland generaldirektörerna för Tullverket och Strålsäkerhetsmyndigheten, där nya ledare har tagit över innan deras tidigare mandatperioder löpte ut.