Nyheter

I höstas meddelade regeringen att man vill minska antalet myndigheter i Sverige. Den första uppskattningen var att 120 myndigheter kunde avvecklas eller slås samman med andra. Nu har listan krympt ytterligare, rapporterar Magasin K.

Enligt uppgifter från tidningen har utredaren Ulf Bengtsson kallat 50 olika myndigheter till möten under maj månad. Detta åtgärdas som en del av regeringens ansvar för att effektivisera och optimera statsförvaltningen. Civilminister Erik Slottner från Kristdemokraterna betonade redan i september förra året vikten av att regeringen tar ett övergripande ansvar för att säkerställa att skattepengar används på ett optimalt sätt.

De myndigheter som har blivit kallade till möte under den aktuella månaden ska diskutera frågor som rör samarbeten med andra myndigheter och huruvida sådana samarbeten skulle gynna deras verksamheter. Dessutom förväntas de förklara bakgrunden till varför de bildades och redogöra för befintliga samarbeten med andra myndigheter.

Bland de myndigheter som berörs av dessa möten finns namn som Brottsförebyggande rådet (Brå), Medlingsinstitutet, Forum för levande historia, Myndigheten för psykologiskt försvar, Barnombudsmannen och Elsäkerhetsverket.

Regeringen har markerat att det finns totalt 367 statliga myndigheter i Sverige, vilket understryker betydelsen av en effektiv organisation och användning av resurser inom den statliga sektorn.